In mijn coachpraktijk werk ik met het model “Hoofd-Hart-Handen”. Dit model is de basis bij transformationeel coachen.

Wat is de kracht van transformationeel coachen?

De kracht van het transformationele coachen ligt in het werken met Hoofd, Hart en Handen, stilstaan bij gedachten, gevoelens, gedrag en overtuigingen. Wat zijn jouw gedachten en overtuigingen? Wat zegt jouw gevoel je in een bepaalde situatie? Welke vervulde of onvervulde behoeftes liggen onder jouw gevoelens verborgen? Welk inzicht geeft jou dat? Hoe vertaal je jouw nieuwe inzichten naar nieuw gedrag met een andere gevoelsbeleving? 

Werken aan transformatie betekent werken aan verandering van binnen uit; vanuit je eigen wil en je eigen kracht en je eigen mogelijkheden. Je gaan beseffen dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je leven: hoe je nu naar je leven kijkt en hoe je er mee omgaat. Hierdoor wordt verandering verwelkomd in plaats van verworpen: de keuze om voortaan zelf (meer) sturing te geven aan je leven.

Model “Hoofd-Hart-Handen” in de praktijk

  1. Hoofd: de transformationele coach spiegelt de coachee zodat hij inzicht krijgt over zijn gedrag en wat hij daardoor bij anderen teweeg brengt. Immers we hebben allemaal blinde vlekken. Om deze te ontdekken hebben we anderen nodig.
  2. Hart: de transformationele coach laat de coachee stilstaan bij zijn gevoel in zijn  communicatie met anderen. Echte verbinding met de ander vindt plaats op het niveau van gevoel, emotie. Ander gedrag wordt het beste ontwikkeld door een ander gevoel over de zaak. De “wet” die dat mogelijk maakt zegt: ‘Wat je geeft is wat je terugkrijgt’. Dus: als ik het gevoel bij iemand wil raken omdat ik ander gedrag wil oproepen, zal ik eerst zelf oprecht en eerlijk mijn gevoel moeten inzetten en dat communiceren.  Opmerking: met het ‘gevoel’ wordt hier niet bedoeld iets ‘softs’, het accent ligt op betrokkenheid – verdieping – innerlijke beleving – motivatie – contact. 
  3. Handen: de transformationele coach laat de coachee nieuwe mogelijkheden voor ander gedrag ontdekken en laat hem daarmee oefenen, eerst in de veiligheid van de coachsessie en daarna in eigen situaties van de coachee.

Door helder inzicht in je situatie te krijgen (‘hoofd’) word je innerlijk verlangen en eigen motivatie (‘hart’) aangesproken, waardoor je zelf andere keuzes wilt en kunt maken (‘handen’). 

Bovendien begeeft de transformationele coach zich ook zelf actief op het speelveld, hij blijft niet afstandelijk in zijn expertrol. Dat doet hij door de gecoachte continu te spiegelen met wat zijn gedrag bij hem als coach oproept in de zin van wat hij ziet – wat hij daarbij voelt – wat hij hoort – wat hij van de ander wil of nodig heeft – wat er bij hem gebeurt als de ander iets zegt of doet.

Een transformationeel coach heeft in zijn aanpak eerbied voor de eigenheid van de coachee in de zin dat de coachee zijn eigen oplossingen moet vinden om zijn eigen leven vorm te geven. Immers: we zien, ervaren en interpreteren de dingen in ons leven vanuit wie wij zelf zijn. Dit hoeft niet overeen te komen met hoe deze dingen werkelijk zijn. Ieder mens is uniek in dat aspect. Je hoeft de wind niet te veranderen. Je kunt wel bepalen hoe je je zeilen zet. Jij staat aan het roer!